Facebook en India: het is tot nu toe nog geen gelukkige combinatie. De Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) verbood eerder deze week het aanbieden van gratis internet met alleen toegang tot bepaalde diensten. En dat betekent slecht nieuws voor Free Basics, het initiatief van Facebook.

Met Free Basics, onderdeel van het project Internet.org, wil Facebook gratis internet beschikbaar maken in minder ontwikkelde delen van de wereld, met behulp van bijvoorbeeld ballonnen met antennes en drones.

Mensen krijgen gratis toegang tot bepaalde diensten zoals Facebook, nieuws en het weerbericht. In 38 landen is Free Basics inmiddels actief. Voor het project werkt Facebook samen met onder andere Samsung en Nokia.

Netneutraliteit

Facebook dacht met dit nobele gebaar – gratis internet voor arme mensen – op weinig weerstand te stuiten. Het richtte zelfs nog een Internet.org-platform op waar ondernemers en ontwikkelaars zichzelf konden aanmelden, om de transparantie rondom de gratis aangeboden apps wat te vergroten.

Maar Free Basics krijgt onder andere in India veel kritiek, omdat het concept tegen de netneutraliteit in zou gaan. Het zou niet eerlijk zijn mensen een beperkte internetverbinding aan te bieden met alleen toegang tot bepaalde apps, zoals Facebook.

De Indiase autoriteit oordeelde maandag dat Free Basics, sinds vorig jaar in het land beschikbaar, vanaf nu verboden is. "Dit kan op de middellange en lange termijn risicovol zijn, omdat de kennis en de visie van de gebruikers gevormd worden door de beperkte informatie die voor hen beschikbaar is in dit aanbod," is de uitleg van TRAI.

Jammer voor Facebook want het bedrijf zou volgens The New York Times al miljoenen dollars aan marketing- en lobbykosten hebben uitgegeven.

Ophef om tweet

Een teleurstelling dus voor topman Mark Zuckerberg. En voor Marc Andreessen, bestuurder van het bedrijf en als mede-eigenaar van durfinvesteerder Andreessen Horowitz één van de grootste techondernemers in Silicon Valley. Hij reageerde nogal zuur en ongepast.

Andreessen schoot uit zijn slof - of maakte hij een foute grap? - toen hij een reactie op Twitter las van iemand die Free Basics vergeleek met kolonialisme. In de inmiddels verwijderde tweet, was het antwoord van de bestuurder: "Anti-colonialism has been economically catastrophic for the Indian people for decades. Why stop now?"

De tweet kwam hem op veel kritiek te staan. Facebook nam al vrij snel afstand van de uitspraak en ook Andreessen bood zijn excuses aan:

Zuckerberg reageerde, in een Facebookpost. Hij liet weten de opmerking "kwetsend" te vinden en niet in lijn met de gedachten van hem of van Facebook als bedrijf. Zuckerberg besluit zijn post met de boodschap dat hij uitkijkt "naar het versterken van de connectie tussen hem en India". Maar voorlopig zal dat dus nog niet met Free Basics zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl